ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 

 

 

      ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΡΓΙΩΝ 

Τηλ. & Φαξ: 25210 71457   E-mail:   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

 

ef 

 

Με τον όρο «σχολικός κανονισμός» εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν τις προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου. Οι συνθήκες αυτές αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός διδακτικού και παιδαγωγικού κλίματος το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση.  

Ο σχολικός κανονισμός είναι απαραίτητος για να καλύψει κενά της νομοθεσίας λαμβάνοντας υπ? όψιν και τις  ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε σχολείου. 

Είναι βασικό ποιοτικό στοιχείο του σύγχρονου σχολείου και δεν μπορεί να είναι αντίθετος με την υπάρχουσα σχολική νομοθεσία 

Για την καλή λειτουργία του σχολείου είναι απαραίτητο να γνωρίζουν όλοι οι παράγοντες της σχολικής ζωής, καθηγητές-μαθητές-γονείς, τους εξής βασικούς  κανόνες, τους οποίους είναι υποχρεωμένοι και να τηρούν: 

1.Οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο τουλάχιστον 5΄ πριν χτυπήσει το κουδούνι Στην πρωινή σύνταξη (προσευχή) παρευρίσκονται όλοι υποχρεωτικά.

2.Μετά την είσοδο του καθηγητή στην αίθουσα κανείς δε διακόπτει το μάθημα. Μόνο αν κάποιος  μαθητής  έχει καθυστερήσει δικαιολογημένα μπορεί να εισέλθει στην τάξη, με άδεια του καθηγητή και αφού προηγουμένως έχει ενημερωθεί ο διευθυντής.

3.Μετά τη λήξη της διδακτικής ώρας και κατά το διάλειμμα όλοι οι μαθητές, , βγαίνουν στο προαύλιο, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν και οι αίθουσες κλειδώνουν. Αν υπάρχει ειδικός λόγος για να παραμείνει κάποιος μέσα στην αίθουσα κατά την ώρα του διαλείμματος, παίρνει άδεια μόνο από τους εφημερεύοντες καθηγητές.

4.Προτείνεται να μην έχουν οι μαθητές μαζί τους περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζονται. Όποιος έχει περισσότερα, φέρει ο ίδιος την ευθύνη για τυχόν απώλεια των χρημάτων.

5.Την ώρα του διαλείμματος οι μαθητές δε βγαίνουν έξω από το προαύλιο του σχολείου ούτε κυκλοφορούν με ποδήλατα ή μοτοποδήλατα μέσα και έξω από αυτό.

6.Για λόγους ασφαλείας οι μαθητές δεν καλούν φίλους και γνωστούς να τους επισκέπτονται την ώρα των διαλειμμάτων. Δεν επιτρέποντα εξωσχολικοί στον περίβολο του σχολείου και αν αντιληφθούν κάποιον, ενημερώνουν αμέσως τον εφημερεύοντα καθηγητή και το διευθυντή.

7.Μετά το τέλος του διαλείμματος όλοι οι μαθητές κάθονται στο θρανίο και περιμένον τον καθηγητή. Δεν επιτρέπεται στους μαθητές, να περιμένουν στην είσοδο της αίθουσας ή στο διάδρομο.

8.Την ώρα του μαθήματος οι μαθητές είναι ήσυχοι, δεν ενοχλούν τους συμμαθητές τους και έχουν όλη τους την προσοχή στραμένη στον καθηγητή.
Δε φέρνει ή χρησιμοποιεί κανείς μέσα στην αίθουσα αναψυκτικά, φαγώσιμα, ραδιοφωνάκια, walkman, και άλλα ηλεκτρονικά μέσα.

9.Οι μαθητές, δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους στο σχολείο κινητά τηλέφωνα. Μαθητής που συλλαμβάνεται με κινητό, θα του αφαιρείται το κινητό το οποίο και θα παραδίδεται από τον διευθυντή μόνο στον κηδεμόνα του μαθητή.
Οποιαδήποτε  ανάγκη των μαθητών για επικοινωνία, καλύπτεται επαρκώς με τα τηλεπικοινωνιακά μέσα που διαθέτει το σχολείο.

10.Η μαστίχα την ώρα του μαθήματος απαγορεύεται αυστηρά.

11.Στο μάθημα της γυμναστικής απαραίτητη είναι η φόρμα: Οι μαθητές χωρίς φόρμα παίρνουν απουσία. Παρ? όλ? αυτά είναι υποχρεωμένοι να παρευρίσκονται στο χώρο μαζί με το υπόλοιπο τμήμα. Η απουσία αυτή έχει επίπτωση και στη βαθμολογία του μαθήματος. Αν ο μαθητής για λόγους υγείας δε μπορεί να συμμετάσχει στις ασκήσεις, φορώντας τη φόρμα του, παραμένει στο χώρο της άθλησης και παρακολουθεί το τμήμα του.                                                                        Η απαλλαγή από το μάθημα της γυμναστικής γίνεται μόνο έπειτα από γνωμάτευση γιατρού και αίτηση κηδεμόνα.

12.Σε περίπτωση ωριαίας απομάκρυνσης από το μάθημα λόγω παρεμπόδισης της διδακτικής διαδικασίας, ο μαθητής παραπέμπεται στο Διευθυντή ο οποίος και τον απασχολεί και ενημερώνεται ο κηδεμόνας.

13.Μετά από κάθε ημερήσια ή πολυήμερη αποβολή οι μαθητές επιστρέφουν στο σχολείο με τον κηδεμόνα τους, αλλιώς δε γίνονται δεκτοί στο σχολείο.

14.Τις ώρες λειτουργίας του σχολείου οι μαθητές παραμένουν στο χώρο του. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ η έξοδός τους από αυτόν. Αν κάποιος χρειαστεί να φύγει, (λόγοι υγείας, οικογενειακοί, σοβαροί προσωπικοί), μπορεί ΜΟΝΟ με άδεια του Διευθυντή, αφού πρώτα ειδοποιηθεί ο κηδεμόνας του.

15.Οι μαθητές οφείλουν να διατηρούν καθαρό το χώρο του σχολείου, γιατί σ? αυτόν περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους.

16.Τα όργανα και όλα τα αντικείμενα καθώς και το πράσινο του σχολείου οφείλουν όχι μόνο να τα προσέχουν οι μαθητές, αλλά και να ενδιαφέρονται για τη συντήρησή τους.

17.Οι μαθητές αποκαθιστούν με δικά τους έξοδα και πολύ σύντομα, κάθε φθορά ή ζημιά στο σχολείο που έγινε από πρόθεση ή αμέλειά τους.

18.ΑΠΟΥΣΙΕΣ:   α) Το όριο των απουσιών που μπορεί να δικαιολογήσει ο κηδεμόνας στη διάρκεια του σχολικού έτους είναι μέχρι και δέκα (10) ημέρες (όχι πάνω από δύο συνεχόμενες), με αίτηση που προμηθεύεται από τον υπεύθυνο καθηγητή και την οποία συμπληρώνει και υπογράφει ο ίδιος.                                    β)  Αν ο μαθητής απουσιάσει πάνω από δύο συνεχόμενες ημέρες, η δικαιολόγηση των απουσιών του γίνεται από τον κηδεμόνα του με ιατρική γνωμάτευση ή βεβαίωση.                                           γ)   Τα δικαιολογητικά γίνονται δεκτά από το σχολείο μέσα στις δέκα(10) επόμενες εργάσιμες ημέρες από την ημέρα επιστροφής του μαθητή στο σχολείο και πρωτοκολούνται.                           δ)   Το σύνολο των απουσιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 114, αλλά οι πάνω από τις 64 να είναι όλες δικαιολογημένες  (οι αδικαιολόγητες δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 64).                                          ε)    Σε πολύ ειδικές περιπτώσεις και μόνο για βαριά ασθένεια τα όρια αυξάνονται σε 164 ή 214(ελλιπής φοίτηση) πρέπει όμως να τηρούνται και κάποιοι άλλοι όροι για τους οποίους μπορείτε αναλυτικότερα να ενημερωθείτε από τη διεύθυνση του σχολείου.

19.Η ενημέρωση των κηδεμόνων για τις απουσίες και την πρόοδο των μαθητών μπορεί να γίνεται σύμφωνα με το πρόγραμμα ενημέρωσης που θα ανακοινώνεται στους ίδιους μέσω των μαθητών, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να προηγείται προσυνεννόηση, για να αποφεύγονται οι άσκοπες επισκέψεις. Κατά προτίμηση  11.20΄ -  11.40΄

20.Το ωράριο λειτουργίας του σχολείου είναι το εξής:                                                                                    

  1η ώρα: 08.00-08.45                                                                                                                          

  2η ώρα: 08.50-09.35                                                                                                              

 3η ώρα: 09.45-10.30                                                                                                             

 4η ώρα: 10.40-11.20                                                                                                                  

 5η ώρα: 11.40-12.20                                                                                                                           

 6η ώρα: 12.30-13.10                                                                                                                           

 7η ώρα: 13.15-13.45

Η παράβαση των ανωτέρω κανόνων συνεπάγεται και την ανάλογη τιμωρία που θα αποφασίζεται από το σύλλογο των καθηγητών.

Κύργια  26-Ο9-2011

  

      Για το σύλλογο των καθηγητών                         Για τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών

 

     Ο Διευθυντής                                                    Ο Πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων