Δραστηριότητες

Φύση χωρίς σκουπίδια
Αποτιμώντας την περσινή σχολική χρονιά θα ξεχωρίσουμε μια όμορφη δράση που κάναμε στο σχολείο μας στο πλαίσιο της διαθεματικότητας. Εμπλέκοντας τα μαθήματα της ιστορίας, των εικαστικών και το περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα “Φύση χωρίς σκουπίδια”, αξιοποιήσαμε “σκουπίδια” και τα μετατρέψαμε σε όμορφα και χρήσιμα αντικείμενα. Παλιά μεταλλικά δοχεία από λάδι ή τυρί με αγάπη και φροντίδα έγιναν όμορφες γλάστρες για ανθρώπους με αισθητική και αγάπη για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αρχαιοελληνικά αγγεία απεικονίστηκαν ζωγραφικά από τα παιδιά μας με την επιμέλεια της κ. Γρίβα Ελ. καθηγήτρια των εικαστικών του σχολείου μας. Στις φωτό οι “ντενεκέδες” που δεν είναι “ξεγάνωτοι” πριν ολοκληρωθούν και μετατραπούν σε γλάστρες με φυτά. Ακολουθεί συνέχεια…

Συμμετοχή σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό
Η Α΄ τάξη του σχολείου μας συμμετέχει στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ” με θέμα: «Ποδηλατώ και Προστατεύω το Περιβάλλον!». Τα παιδιά δημιούργησαν ένα υπέροχο τηλεοπτικό σποτ!

Πρώτες βοήθειες – ΕΕΣ Δράμας
Η κ. Ελισάβετ Κοντονάσιου υπεύθυνη του Ερυθρού Σταυρού Δράμας μαζί με μια ακόμη κυρία εθελόντρια επισκέφτηκαν σήμερα το σχολείο μας για να μας δώσουν πληροφορίες για την παροχή πρώτων βοηθειών σε κάποιον -α που αντιμετωπίζει έκτακτο πρόβλημα υγείας. Κάποιες φορές με μια άμεση επέμβασή μας μπορεί να βοηθήσουμε κάποιον στο περιβάλλον μας να κρατηθεί στη ζωή. Ευχαριστούμε πολύ την κ. Ελισάβετ που πάντοτε ανταποκρίνεται στο κάλεσμά μας και ενημερώνει εμάς και τα παιδιά με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αλλά και πολύ χιούμορ! Ήταν μια σημαντική εκδήλωση που παρακολουθήσαμε όλοι με ενδιαφέρον και ενσυναίσθηση για τον συνάνθρωπο.

Ημερήσια εκδρομή
Επεράσαμε όμορφα, όμορφα, όμορφα… Ημερήσια εκδρομή μετά από 2 χρόνια. Όταν φτάσαμε όμως πίσω στο χωριό, γέμισε το λεωφορείο χειροκροτήματα! Πατρίδα γαρ!!! Και του χρόνου με υγεία!

Τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή
Η Γ’ τάξη του σχολείου μας σε σύμπραξη με την Γ’ τάξη του Γυμνασίου Καλαμπακίου σε 3μερη εκπαιδευτική εκδρομή σε περιοχές και την όμορφη πόλη των Ιωαννίνων. Φωτογραφίες από το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων από την επανάσταση του ’21 Παυλου Βρέλλη και του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης.

“Το Μουσείο πάει σχολείο”
Νεολιθική εποχή, η εποχή που ο άνθρωπος γίνεται γεωργός και κτηνοτρόφος. Σε συνέχεια του προγράμματος “Το Μουσείο πάει σχολείο” δεχθήκαμε σήμερα αρχαιολόγο από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας για να μας μιλήσει για τη νεολιθική εποχή. Στη συνέχεια πήγαμε στο Καλαμπάκ Τεπέ μια νεολιθική Τούμπα όπου είδαμε τον τόπο που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν άνθρωποι που έζησαν καλλιεργώντας τη γη (όσπρια, σιτάρι, κριθάρι, λινάρι) και εκτρέφοντας ζώα (πρόβατα, χοίρους, βόδια). Έζησαν απλά και ήρεμα αξιοποιώντας όλα τα αγαθά της φύσης χωρίς να πετάνε τίποτα. Όλα επαναχρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται (ζητούμενο της σύγχρονης ζωής), ακόμη και τα οστά των ζώων γίνονται χρήσιμα εργαλεία. Η εκδρομή στο πεδίο έγινε μαζί με το ΓΕΛ Δοξάτου. Ευχαριστούμε το αρχαιολογικό μουσείο Δράμας και την αρχαιολόγο κα Μαρίνα Σωφρονίδου

Διδακτική Επίσκεψη στα βυζαντινά μνημεία της Δράμας
Διδακτική επίσκεψη σήμερα με τη Β’ Γυμνασίου στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας. Πραγματοποιώντας πρόγραμμα συνεργασίας της ΔΔΕ Δράμας με το Αρχαιολογικό μουσείο αναζητήσαμε σήμερα τα ίχνη του βυζαντινού κάστρου της Δράμας με τη βοήθεια αρχαιολόγου του μουσείου. Μάθαμε ότι σε πηγές του 13ου κ 14ου αιώνα η Δράμα αναφέρεται ως “κάστρον” και “πολιχνιον”(δηλαδή μικρή πόλη). Μόλις 40 στρέμματα ή 4 εκτάρια με περίπου 2000 κατοίκους. Η οχύρωση είχε περίμετρο 850 μέτρα, περιέκλειε δηλαδή έναν μικρό οικισμό καταφύγιο των αγροτικών πληθυσμών σε ώρα ανάγκης. Σε καλύτερη κατάσταση σώζεται η ανατολική πλευρά του τοίχους. Τα υπόλοιπα τμήματα σώζονται μερικώς κ πολλά βρίσκονται κλεισμένα δυστυχώς σε αυλές ή αποτελούν περιφράξεις σπιτιών. Επίσης είδαμε την εκκλησία των Ταξιαρχών στην Βενιζέλου. Η εκκλησία χτίστηκε κατά την συνήθεια των βυζαντινών να ενισχύουν τις πύλες των πόλεων τους με ναούς αφιερωμένους στους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Φυσικά είδαμε και την Αγία Σοφία που αναστηλώνεται όπως μας ενημέρωσε μια αρχιτέκτονας που ασχολείται με το έργο. Βρέθηκαν στην ανασκαφή στον αύλειο χώρο του ναού της Αγίας Σοφίας τα λείψανα παλαιότερου σωζόμενου ναού μια παλαιοχριστιανική βασιλική. Βρέθηκαν επίσης και πολλοί τάφοι. Ως προς την αρχιτεκτονική ο ναός προδίδει επιδράσεις από την Κωνσταντινούπολη και την Θεσσαλονίκη. Ευχαριστούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας και την αρχαιολόγο κα Μαρία Κοντογιαννοπούλου.

Πρόγραμμα σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Παρανεστίου
Την Τετάρτη 23 Μαρτίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ τάξης ακολούθησαν το υπέροχο μονοπάτι του Νέστου σε πρόγραμμα που οργάνωσε το ΚΕΠΕΑ Παρανεστίου. Περπάτησαν κοντά στο ποτάμι, παρατήρησαν τις ομορφιές της φύσης, συμπλήρωσαν φύλλο εργασίας, χάρηκαν την όμορφη μέρα!

Πείραμα Ερατοσθένη
Την Τρίτη 22/03 το σχολείο μας συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στην πανελλήνια εκπαιδευτική δράση της Πανεκφε και του Αστεροσκοπείου Αθηνών με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2022». Οι μαθητές μας μετρώντας το μήκος μιας ράβδου και το μήκος της σκιάς της υπολόγισαν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης.
Φωτογραφίες και αποτελέσματα του πειράματος μπορεί κανείς να δει στον υπερσύνδεσμο
χάρτηςπανεκφε

Διδακτική επίσκεψη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη
Την Τετάρτη 22-12-2021 το σχολείο μας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στην Δημόσια Βιβλιοθήκη της Δράμας όπου οι υπεύθυνοι ξενάγησαν τα παιδιά στο χώρο της δανειστικής βιβλιοθήκης και ενημέρωσαν για το υλικό, τις λειτουργίες και τις δυνατότητες που παρέχει στους επισκέπτες της.

Επίσκεψη σε έκθεση φωτογραφίας
Μάθημα ιστορίας για τις μέρες του ’40 από τον πόλεμο μέχρι την απελευθέρωση μέσα από τις φωτογραφίες της Βούλας Παπαϊωάννου: Τα παιδιά παρακολούθησαν με σεβασμό την πολύ ωραία ξενάγηση της Αγγελικής Κόμσιου! Ευχαριστούμε την εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ για την πρωτοβουλία και την φιλοξενία. (20-10-2021)